Så ska klubbarna i Allsvenskan och Superettan få Nordens bästa akademiverksamheter

Sedan 1 januari 2020 är Unibet ny huvudpartner till Allsvenskan och Superettan och de 32 klubbarna som ingår i Svensk Elitfotboll (SEF). Avtalet är värt upp till 150 miljoner kronor per år. I detta ingår en riktad satsning på utvecklingen av SEF-klubbarnas akademiverksamheter och framtidens svenska fotboll, i form av Unicoach.

– Eftersom vi älskar svensk fotboll kommer vi, tillsammans med SEF, göra vad vi kan för att bidra till framtidens fotboll och talangutveckling. Genom Unicoach hoppas vi kunna hjälpa klubbarna att utveckla Nordens främsta akademiverksamheter, och rikta lite extra strålkastarljus på de nyckelpersoner som hjälper oss att få fram morgondagens stjärnor, nämligen tränarna, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.

Via Unicoach går totalt 15 miljoner kronor årligen till SEF-klubbarnas akademier. Detta innebär en resursökning med 42 procent mot tidigare för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Pengarna fördelas till akademierna via SEF:s fastställda certifieringsprocess (1–5 stjärnor) där 1 stjärna ger 175 000 kr och maximala 5 stjärnor ger 575 000 kr. Detta innebär att varje akademi får ökade årliga resurser med minst 100 000 kr.

I SEF:s senast genomförda analys bestod i genomsnitt 75 procent av samtliga spelartrupper i Allsvenskan och Superettan av spelare utbildade inom en svensk elitklubbs akademi1. Av 1271 aktiva från elitakademierna hade 175 spelare gjort a-landskamper för ett landslag2.

– Unicoach kommer få väldigt stor betydelse för de unga spelarna i svensk elitfotboll framöver. Redan under 2019 har vi sett att i princip samtliga av de 90-talister som spelar i Allsvenskan har sin bakgrund och utbildning inom klubbarnas akademier. Vi är övertygade om att den utvecklingen kommer att bli ännu starkare framöver, säger Svante Samuelsson, sportchef Svensk Elitfotboll.

En nyhet är att SEF tillsätter en tjänst i form av en akademiutvecklare, som kommer att arbeta uteslutande mot klubbarnas akademier. Därutöver planerar SEF ett särskilt utbildningstillfälle för akademicheferna via Linnéuniversitet. I dagarna lanserades även den nya digitala plattformen unicoach.se – som förenklar certifieringsprocessen, samlar material samt ger utbildare bättre överblick och möjligheter till dialog.

– Ett stort antal av dagens aktiva huvudtränare i Allsvenskan och Superettan fick i unga år chansen att utveckla sin tränarkompetens i en elitklubbs akademi. Tränarna är nyckelpersoner och vi vill ge dem ännu bättre möjligheter i sin vardag genom att skapa möjligheter till nätverkande och utbyte av kunskap, insikter och inspiration, säger Per Carlander.

1, 2Källa: Svensk Elitfotboll

Fakta: Så fördelas pengarna till Svensk Elitfotboll

Sponsorskapet innebär upp till 150 miljoner kronor årligen till Svensk Elitfotboll.

  • 70 mkr/år fördelas mellan de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan enligt Svensk Elitfotbolls fördelningsnyckel.
  • 25 mkr/år finansierar SEF:s talangutveckling via Unicoach. I denna pott ingår även finansiering av nya CSR-projekt och satsningar för att utbilda och förebygga i frågor kring spelansvar och matchfixning.
  • 30 mkr/år fördelas till klubbarna genom det nya initiativet Hemmaklubben.
  • 5 mkr/år placeras i en pott för svenska klubbar som kvalificerar sig till spel ute i Europa.
  • 20 mkr/år rörlig ersättning baserat på KPI:er fördelas enligt Svensk Elitfotbolls fördelningsnyckel.

Leave a Reply