Oddsen

Vad baserar sig vadslagningen inom sport på och hur kan du lyckas med dina satsningar? 

Att slå vad om olika sportevenemang kan vara ett enkelt och snabbt sätt att tjäna in lite extra pengar till veckoslutet på. Men vad baserar sig vadslagningen på egentligen, vad ska man spela på och hur kan man lära sig veta när en satsning lönar sig? 

I den här artikeln ger vi lite konkreta tips för hur du förhoppningsvis kan lyckas med din vadslagning.

Hur oddsen fungerar 

Ett odds bestäms efter hur sannolikt det är att någonting kommer att inträffa. Till exempel hur sannolikt det är att ett visst lag kommer att vinna över ett annat eller att en viss spelare gör ett mål. För att ta reda på detta använder sig de olika spelbolagen av statistik och analyser som bland annat tar i beaktande hur en viss spelare eller lag har gjort ifrån sig tidigare liknande förhållanden och genom detaljer om spelarnas hälsa. 

Ett odds är alltid en siffra som kan ses som låg eller hög. Då du satsar och slår vad om någonting, multipliceras din insats med ditt odds. Är ett odds högt, är det en liten chans att fenomenet kommer inträffa och din vinst blir större om det gör det. Med ett lågt odds fungerar saken tvärtom. När du spelar måste du se till att hitta ett odds som ger dig tillräckligt med spelvärde. Kom också ihåg att du måste vara beredd att förlora den summa du satsar, om det trots gynnsamma odds inte skulle gå din väg. 

Amerikanska och europeiska odds 

Det spelar en stor roll om bettingsidan du spelar på fungerar enligt amerikanska eller europeiska odds. Europeiska odds är ett decimaltal som du multiplicerar din insats med för att få reda på din potentiella vinst. Amerikanska odds är antingen negativa eller positiva och bestäms efter om oddset är lägre eller högre än 2,0, och visar alltid hur mycket du måste satsa för att vinna 100 på din satsning. Det finns också engelska odds som skrivs i bråkformat, där täljaren är det du kan vinna och nämnaren är det du måste satsa. Då dessa odds skiljer sig åt nämnvärt att det värt att nog kolla upp saken innan du gör din satsning. 

Att spela på oddspel 

När du har valt vad du vill slå vad om och kontrollerat vilka odds som gäller, är det dags för att spela spelet och satsa. Det gäller alltså för dig att försöka förutse utgången i ett visst scenario. Sedan bestämmer du vilket odds du vill spela på och hur mycket pengar du är villig att satsa. Kom ihåg att ju mera du satsar desto mera kan du vinna, men du måste vara beredd på att också förlora dina pengar. För att spela gäller det att registrera sig på en webbplats som erbjuder vadslagning om just den saken som du vill spela på. 

Några tips på vägen 

Innan du spelar kan det löna sig att läsa på om just den matchen eller spelaren du har tänkt slå vad om. Information om väderförhållanden, motståndarlaget eller skador kan göra en stor skillnad i om du vinner ditt vad eller inte. Det kan också löna sig att jämföra odds mellan olika sidor för att vara säker på att få det bästa erbjudandet att spela på. Kom också ihåg att spela ansvarsfullt och med kontroll så att du inte förlorar mera än du är beredd på. Och räkna alltid ifall det är lönsamt att spela på ett visst odds, oavsett hur gärna du vill att ditt favoritlag ska vinna matchen.